Cursussen

Algemene informatie
De Rotterdamse Snijschool maakt cursisten vertrouwd met haar patroontekensysteem en het vervaardigen van kledingstukken met behulp van een al dan niet zelfgemaakte patroon.
 De Rotterdamse Snijschool biedt met regelmaat workshops aan, die raakvlakken hebben met het modevak. Het maken van hoeden  moulage ( dit is een techniek waarmee een patroon wordt verkregen door lappen op een model te draperen), kleur- en modelanalyse   en excursies  zijn  activiteiten die in het jaarprogramma worden aangeboden. Deelname aan deze workshops zijn toegankelijk voor iedere belangstellende!

1.Naaicursus voor eigen gebruik:

In deze naaicursus word je vertrouwd gemaakt op welke wijze je het eigen meegebrachte patroon aanpakt. Welke stappen maak je om het  te transformeren tot een draagbaar kledingstuk. Onderwijl krijg je inzage in het vervaardigen van zakken, kragen en revers als mede hoe je omgaat met ritsen of andere vormen van sluitingen.

2. Opleiding tot maatwerk coupeuse:

 • Damescoupeur of -coupeuse maatwerk:
  1e gedeelte: 18 maanden patroontekenen. Dit omvat een breed pakket voor rokken, colberts, gilets, blouses en mantels. Verder worden er figuur-afwijkingen besproken en daarbij behorende vertekeningen gemaakt.
  2e gedeelte:   4 maanden pomp.
  3e gedeelte: naaicursus in het vervaardigen van maatkleding. De duur van het praktische gedeelte is afhankelijk van de ervaring en handigheid van de cursist. Om aan het examen deel te mogen nemen, moet een aantal werkstukken gemaakt zijn die een specifiek karakter hebben binnen het maatwerk.
 • Herencoupeur of -coupeuse maatwerk:
  1e gedeelte: 18 maanden patroontekenen.
  2e gedeelte:   4 maanden pomp.

3. Patroontekenen voor gevorderden.

De cursus ‘Patroontekenen voor gevorderden’ is bedoeld voor diegene die toe is aan leerstofverrijking. Zij/hij kan aantonen over voldoende voorkennis te hebben van het patroontekensysteem van de Rotterdamse Snijschool, door een getuigschrift ‘Patroontekenen voor damescoupeuse/ -coupeur maatwerk ‘ van de Rotterdamse Snijschool of het diploma damescoupeuse/ -coupeur maatwerk Rotterdamse Snijschool. De cursus gaat dieper in op het tekenen van maatpatronen, maar kan daarnaast ook een opfrisser zijn van eigen tekenvaardigheden. De omvang van deze cursus is 2 jaar.

4.  WORKSHOP  herenkostuum 
In deze workshop wordt de deelnemer aan de hand meegenomen door een deskundige workshopleider in het vervaardigen van een herenkostuum. Afhankelijk van de periode dat de workshop gegeven wordt gaat het om een driedelig of tweedelig herenkostuum.  De omvang van de workshop driedelig herenkostuum is 20 weken van elk 4 uur. De omvang van het tweedelig herenkostuum is 14 weken van elk 4 uur. Vraag om extra informatie  als uw interesse is gewekt.

Opleidingsinstituut voor Coupe- en Bedrijfstechniek in alle kledingvakken